петак, 9. септембар 2016.

СПАСИМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Манекенке не ходају по теби него по твом мишљењу! (ФОТО)


Огромно прегнуће достигла су смедеревска деца у оквиру легендарне кампање „Негујмо српски језик”. Ови основци које ће памтити генерације сетили су се онога што није пало на памет ни највећим лингвистичким умовима српског и српскохрватског језика.
Они су се досетили колико је глупо употребити  „по мени” уместо исправног ”по мом мишљењу” ставивши ову грандиозну и учесталу грешку у нови, модни контекст.
Наиме, они су се овој грешци наругали путем примера ходања манекенки, у тинејџерско-забавном стилу. Малолетни Н. М. из Смедерева чуо је од својих другара  да „по њему манекенке лепо ходају”. Њему је то било смешно и то је осталим другарима одмах саопштио. Сви су прсли у смех. Онда су се мало информисали и закључили да је ова реченица неправилна, јер се не може рећи „по мени” у значењу „по мом мишљењу”.
Овим закључком су се уписали у анале српске лингвистике, исправивши ову реченицу у „Ова манекенка лепо хода по мом мишљењу”, што им се учинило сасвим пригодним, нимало двосмисленим и још мање смешним. Јер, по речима С.Ц, по мишљењу се не може ходати, ни лепо ни ружно пошто је мишљење апстрактна именица.
Од министра културе Владана Вукосављевића, који је иначе иницијатор ове ингениозне кампање која је описменила око 24.000 грађана Србије, добили су као награду плакат са својом сликом и овим натписом, штампан у 70.000 примерака који ће бити раздељен свим школама и којим ће бити облепљено цело Смедерево са околином. Према речима Вукосављевића, на овај начин ова велика грешка више неће бити преношена из генерације у генерацију тако да се не морамо бојати ни да ће у 23. веку наши потомци мислити да по нама ходају манекенке, већ да ходају по нашем мишљењу.



2 коментара: